Weersverwachting Istrië

Istrië en Kvarner

In Istrië en Kvarner liggen veel vissersboten in het helderblauwe water. Tevens staan er mooie Venetiaanse paleizen en Romeinse gebouwen. Istrië heeft een oppervlakte van zo’n 3200 vierkante kilometer en is populair bij zonaanbidders. Door de vele oorlogen die hier gevoerd zijn is Istrië onder de heerschappij van 4 overheersers geweest de afgelopen 100 jaar.

Sinds Rovinj 250 jaar geleden geen eiland meer is, wordt deze stad als de mooiste en meest romantische kuststad van Istrië gezien. De meeste bewoners verdienen de kost met vissen.
De Euphemiuskathedraal die in 1736 is gebouwd, is één van de hoogtepunten van Rovinj. Bovenop deze 60 meter hoge toren heb je een magnifiek uitzicht over de stad en de zee.

In de hoofdstraat Grisia Ulica hangen verscheidene schilderijen en kunstwerken aan de muur.
In het helderblauwe zeewater kun je de steentjes zien liggen. Op het rode eiland genaamd Crveni Otok kun je lekker zwemmen. De helft van dit eiland is voor naturisten gereserveerd. Dit eiland is bekleed met pijnbomen en rotsen.

20 minuten ten noorden van Rovinj ligt het 10 kilometer lange Limski kanaal. Dit 600 meter brede kanaal stroomt tussen hoge rotsoevers. De aarde waar het water door stroomt, is door de Pazinca-rivier weggespoeld.

Cultuur
De Batanaboten zijn kenmerkend voor Rovinj. In het Batanamuseum is alles te vinden over deze Batanabootjes. Hier vind je het verhaal, de geschiedenis, herinneringen en anekdotes over deze kleine, platte bootjes. Dit is erg creatief gedaan.
In het Rovinj Museum Cultureel Erfgoed zie je aan de hand van kledingkasten met oude traditionele klederdrachten en zwart-witfoto’s, het verhaal over Rovinj. Daarnaast zijn er verzamelingen van de Istrische en Italiaanse kunst te bewonderen. In dit museum, dat in een lichtroze barokpaleisje gevestigd is, zie je ook nog scheepsmodellen van meer dan 100 jaar oud.

Porec is de bekendste vakantiestad van Istrië. De jeugd kan zich hier vermaken met de stranden, waterglijbanen en nachtclubs. Daarnaast vind je hier veel Venetiaanse paleizen, die aan cafés en restaurants zijn verhuurd. Toch zijn de stranden de voornaamste trekpleister van Porec. De blauwe en groene lagune zijn hiervan de populairste. De lagunes wordt gekenmerkt door lage, uitstekende rotsen, eikenbomen en helderblauw water. Als je in bent voor wat actie kun je waterskiën, surfen, volleyballen of tafeltennissen.

Euphrasiusbasiliek
Ook de Euphrabasiliek is een toeristische trekpleister in Porec. Dit 6e eeuwse Byzantse gebouw staat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoederenlijst. In dit schitterende gebouw zie je wandmozaieken van ingelegd parelmoer en een vloer bedekt met halfedelstenen en marmer. Dit gebouw is een van de best bewaarde Byzantse gebouwen van Europa. Buiten de kerk heb je een klein atrium, een doopkapel en een klokkentoren. Tegen een kleine vergoeding heb je bovenin een schitterend uitzicht over de Adriatische zee en de stad.

De Baredine-grot
7 kilometer ten noordoosten van Porec bevindt zich de Baredine-druipsteengrot. Hier leeft ook 25-30 centimeter lange salamander. De Proteus anguinus is de enige gewervelde die alleen in grotten leeft. Zijn huid is kleurloos en doorzichtig. Met zijn kiewen en lange staart voelt hij waar hij heen moet zwemmen. Jarenlang kan de Proteus overleven zonder voedsel. Bezoekers mogen de grot alleen onder begeleiding van een gids betreden.

Pula ligt op de grens van Istrië en Dalmatië en telt zo’n 60.000 inwoners. Pula staat vooral bekend om het amfitheater. Ondanks de vele leuke dingen die je in dit stadje kunt doen is het er niet erg toeristisch. Na de Tweede Wereldoorlog maakte Istrië weer deel uit van Kroatië, na jarenlange Italiaanse overheersing.

Aan de Valsabbion-baai, waar je een mooi uitzicht over de Verude-baai hebt, bevindt zich een leuk restaurant genaamd Valsabbion. Koks bereiden overheerlijke maaltijden aan de hand van lokale ingrediënten.

Visliefhebbers kunnen zich vergapen in het Aquarium Pula. In een 120 jaar oud Oostenrijks-Hongaars fort dat op het Verudela-schiereiland ligt zie je zeesterren, zee-egels, stekelhaaien, inktvissen, trekkervissen, schorpioenvissen en nog veel meer fantastisch mooie vissoorten.

10 kilometer van het amfitheater af biedt de Medulinriviera de beste zwemgelegenheid in dit gebied. Voor de kinderen heb je waterglijbanen op het rotsachtige strand. Bij Prementura kun je mooi surfen.

Amfitheater in Pula
Oorspronkelijk werd deze 133 meter lange en 105 meter brede arena gebruikt voor gladiator- en roofdiergevechten. Destijds was er plek voor 26.000 toeschouwers. Dit schitterende bouwwerk stamt uit de 2e eeuw. Tegenwoordig wordt de arena ‘s zomers voor rockconcerten, klassieke muziek, opera’s en filmfestivals gebruikt. Nu passen er nog maar zo’n 9.000 toeschouwers in. Onder de grond zijn tentoonstellingen van archeologische vondsten uit het theater en andere Romeinse gebouwen.

Vroeger waren alle dorpen in Istrië versterkt door de verschillende oorlogen die ze hebben gevoerd. 136 plaatsen in Istrië zijn versterkt in de Romeinse tijd. Later in de geschiedenis werden deze uitgebreid en herbouwd.

De versterkte dorpenroute leid je langs 6 versterkte dorpen over een afstand van 77 kilometer. In al deze dorpen vind je nog muren, torens of andere verdedigingswerken die nog overeind staan. Al deze ommuurde steden zijn in een eigen stijl gebouwd doordat deze ook door verschillende overheersers gebouwd zijn. De route leid je langs Boljun, Roc, Hum, Buzet, Draguc en tot slot Motovun.

Kroatië kent 1246 eilanden, waarvan er 48 zijn bewoond. Veel van deze eilanden zijn mooi en ze verschillen erg van elkaar. Zo zie je hier bijvoorbeeld mooie stranden, beboste hellingen of veel soorten gesteentes. Sommige eilanden zijn ommuurd of er zijn veel ruïnes of andere mooie gebouwen en stadjes. Op andere eilanden kun je lekker feesten. Met een jacht kun je makkelijk van eiland naar eiland hoppen.

Last minutes

Op dit moment zijn er geen last minutes beschikbaar


Boek een vakantie naar Kroatië via een reisorganisatie

TUI heeft een zeer ruim aanbod in verschillende soorten reizen naar Kroatië. Lees meer…

Djoser, bijna 30 jaar dé specialist voor actieve rondreizen, wereldwijd. Lees meer…

Kroatië heeft een eeuwenoude cultuur en een overweldigende kustlijn. Topic Travel heeft de mooiste vakantiehuisjes voor je op een rij gezet. Lees meer…

Rondreizen, autovakantie, wandelen en fietsen in Istrië, Kvarner, Dalmatië en Dubrovnik. Lees meer…