Weersverwachting Plitvicemeren

Plitvicemeren National Park

Het Plitvicemeren National Park is in 1949 opgericht en is daarmee het oudste nationale park in Kroatië. Het park bestaat uit 73.350 hectare. In 1979 werd het park op de Werelderfgoedlijst van Unesco toegevoegd. De Plitvicemeren wordt als een van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden van Europa gezien. Er bevinden zich 16 meren en meer dan 90 watervallen in dit schitterende park. Jaarlijks trekken de Plitvicemeren meer dan 1,2 miljoen toeristen. Het eerste meer ligt op 636 meter hoogte en het laatste meer, 8 kilometer zuidelijker, op 133 meter. Trapsgewijs stroomt het water in watervalletjes van het ene naar het volgende meer. Je kunt tot wel 8 meter in het helderblauwe water kijken.

De bovenste 12 meren zijn omringd met dicht begroeide bossen en zijn groter. In deze bossen komen lynxen, wolven, vossen, reeën, wilde zwijnen, wilde katten, otters en dassen voor. Bij de onderste 4 meren is weinig plantengroei. Deze meren worden omgeven door kliffen die tot wel 70 meter hoog reiken. De hoogste waterval is 78 meter hoog die veel gebruikt wordt als trouwbestemming.

Langs de meren zijn veel loopbruggen gebouwd waar je prachtige wandelingen van de ene oever naar de andere kunt maken. Je kunt genieten van het uitzicht enerzijds over de meren met de spectaculaire watervallen en de dicht begroeide bossen aan de andere zijde. Om de meren heen bevinden zich zo’n 20 grotten. Tijdens de wandeling heb je op een gegeven moment ook een schitterend uitzicht op de Korana rivier. Deze rivier stroomt door een indrukwekkend landschap en langs steile rotswanden. Je kunt ook met een roeibootje het water op en naar de overkant varen. Tijdens deze vaartocht krijg je ook weer schitterende uitzichten voorgeschoteld.

In de Corkovoj baai bevindt zich het mooiste bos van de Dinarides. Dit 79,5 hectare grote bos is nog ongerept en hier bevinden zich de grootste bomen van het bos. Zo zijn er sparren met een hoogte van ruim 50 meter en die een doorsnee van 140 centimeter hebben. Hier komen veel wilde dieren voor, waaronder wilde zwijnen, lynxen, dassen, vossen, wolven en beren. Daarnaast zijn in het Plitvicemeren national park meer dan 140 verschillende soorten vogels te spotten en 30% van alle vlinders die in Kroatië voorkomen leven in dit park. Ook ’s winters zijn de Plitvicemeren een geweldige belevenis. Het met sneeuw bedekte park heeft dan een sprookjesachtige uitstraling. Al met al is het een must om de Plitvicemeren te bezoeken wanneer je een bezoekt aan Kroatië brengt.

last minutes kroatie

Boek een vakantie naar Kroatië via een reisorganisatie

TUI heeft een zeer ruim aanbod in verschillende soorten reizen naar Kroatië. Lees meer…

Djoser, bijna 30 jaar dé specialist voor actieve rondreizen, wereldwijd. Lees meer…

Kroatië heeft een eeuwenoude cultuur en een overweldigende kustlijn. Topic Travel heeft de mooiste vakantiehuisjes voor je op een rij gezet. Lees meer…

Rondreizen, autovakantie, wandelen en fietsen in Istrië, Kvarner, Dalmatië en Dubrovnik. Lees meer…