Weersverwachting West-Kroatië

Natuurparken West-Kroatië

Ucka is een bergketen die in het oosten van Istrië ligt. Deze keten is 20 kilometer lang en loopt tot aan de baai van Plomin. De Vojak is, met 1401 meter, de hoogste berg in dit gebergte. Deze bergketen wordt omringd door vele bronnen, die dienst doen als watervoorziening. Op de bergen bevinden zich enkele canyon-dalen, diepe dalen en grotten.

Doordat in het Ucka-gebergte een klimatische barriere heerst valt hier jaarlijks veel neerslag. Hierdoor is hier een rijke fauna te zien in vergelijking met andere kustgebieden.

In dit grootste berggebied van Kroatië bevinden zich 2 nationale parken. Namelijk het National Park Paklenica en het National Park Velebit. Het overige stuk van deze bergketens, wat niet in deze nationale parken ligt, behoort aan dit natuurpark toe. Met 2.000 vierkante kilometer is dit verreweg het grootste natuurpark van Kroatië. De hele bergketen die 150 kilometer lang is, is beschermd door de UNESCO.

Het natuurpark Vransko Jezero is vernoemd naar het meer dat zich in de Ravnim kotarimo, ten noordoosten van Pakostan, bevindt. Dit meer bedraagt een oppervlakte van 30 vierkante kilometer en is 13,6 kilometer lang, maximaal 2,2 kilometer breed en maximaal 3,9 meter diep. Het water in het meer komt uit de beek Skorobic en verschillende bronnen dat wordt doorgevoerd naar de baai van Pirovac.
Bovenop de hoogste bergtop in de regio – de Ravnih kotara (305 meter) – heb je een schitterend uitzicht over het park. Langs het water vind je reigers, die jagen op de vele vissen die zich in het meer bevinden.

Telascica is een grote baai, die 10 kilometer lang is en 160 tot 1800 meter breed. Doordat hier en daar veel zand op de bodem ligt is het middelste deel maar 12 meter diep, terwijl de buitenkant 60 meter diep is.

Langs de oever liggen meerdere baaien, die aan de Telascica grenzen. In de diverse verbredingen van de baai liggen enkele eilandjes en kliffen. Je kunt ook een mooie wandeling langs deze baai maken. Hierbij word je getrakteerd op prachtige uitzichten op deze baai omringd, door bossen, eilandjes en kliffen in de baai. Noordoostelijk van Telascica is er weinig begroeiing, zuidwestelijk bevinden zich dennenbossen en olijf- en vijgenbomen.

Biokovo is een berg die aan de Dalmatische kust ligt. Het park is 36 kilometer lang en 9,5 kilometer breed. De Biokovo heeft een steile bergwand met grote kalkachtige stenen. De bekendste bergtoppen van het park zijn de Sv. Ilija (1640 meter), Sibenik (1314 meter), Stropac (1145 meter), Vrsac (1411 meter) en de Sinial (1333 meter).

Je kunt schitterende wandelingen maken, langs de kalkachtige steile hellingen. Verder naar beneden bevinden zich karstdalen en her en der wat bossen.

Natuurpark Lastovo heeft een oppervlakte van 195 vierkante kilometer en bestaat uit 44 eilanden en eilandjes. Hiervan is Lastovo het grootste eiland. Deze eilanden hebben een rijke dieren- en plantenwereld. Daarnaast kun je in dit gebied schitterend duiken.


Boek een vakantie naar Kroatië via een reisorganisatie

TUI heeft een zeer ruim aanbod in verschillende soorten reizen naar Kroatië. Lees meer…

Djoser, bijna 30 jaar dé specialist voor actieve rondreizen, wereldwijd. Lees meer…

Kroatië heeft een eeuwenoude cultuur en een overweldigende kustlijn. Topic Travel heeft de mooiste vakantiehuisjes voor je op een rij gezet. Lees meer…

Rondreizen, autovakantie, wandelen en fietsen in Istrië, Kvarner, Dalmatië en Dubrovnik. Lees meer…