Weersverwachting Midden-Kroatië

Natuurparken Midden en Oost-Kroatië

Natuurpark Kopacki Rit heeft een oppervlakte van 177 vierkante kilometer en is sinds 1967 een natuurreservaat. Het landschap is elk seizoen verschillend. Wanneer de Donau overstroomd, kan het gehele gebied uit een moerasgebied bestaan. Zo niet dan vindt je hier een enorme grasvlakte met plassen en poelen. Op droge stukken groeien wilgen en eiken.

Enkele maanden per jaar vind je hier honderden soorten vogels. In het broedseizoen zijn veel ooievaars te zien. De zwarte ooievaar is zeldzamer, hier zijn er dan ook maar een paar van. Watervogels, eenden en ganzen zijn hier het hele jaar door. Het baltsgedrag van een fuut is het mooiste om te zien van wat er in dit park gebeurd.

In het voorjaar leven hele families wilde zwijnen in de eikenbossen. Daarnaast zijn hier ook roofvogels zoals de zeldzaamste arendsoort van Europa, de zeearend. In hoge wilgen en populieren leven duizenden aalscholvers. Enkele maanden van het jaar trekken honderden herten en reeën naar de overstroomde gebieden van het park. Een hoge dijk in het westen zorgt ervoor dat je, vanuit de auto, een deel van het park kunt bezichtigen.

Het Natuurpark Zumberak is ongeveer 300 vierkante kilometer en bestaat uit het zuidelijke deel van het Zumberak gebergte. De naam komt van het, in de 18e eeuw, platgebrande stadje Zumberak. Hier zijn nog overblijfselen van te vinden. In het Zumberak park zie je diepe dalen, grotten en onderaardse rivieren in de beboste omgeving. Deze bestaan met name uit beuk- en kastanjebossen.

Inwoners doen hier veel aan landbouw, druiventeelt en veeteelt. De plaatsjes liggen meestal op zo’n 400 meter hoogte.

Het Natuurpark Medvednica maakt onderdeel uit van het Zagrebacka gebergte, dat ten noorden van Zagreb ligt. Dit natuurpark is zo’n 240 vierkante kilometer groot. Sljeme is met 1032 meter de hoogste bergtop in deze regio. Lagere gebieden in dit gebergte zijn bezaaid met lagen van mesoliet en terciar. De Veternica, die is bebost met eiken, dennen en beuken, is de moeite waard om te bekijken.

Tussen Sisak en Nova Gradiska werd in 1990 het Natuurpark Lonjsko Polje, met een oppervlakte van 506 vierkante kilometer, opgericht. Tijdens de dooiperiodes werd dit gebied overstroomd door de Sava rivier. ’s Zomers en in de vroege herfst liep het water langzaamaan terug. In de jaren 60 werden delen van het gebied drooggelegd. Desondanks is dit vandaag de dag nog steeds één van de meest indrukwekkende moerasgebieden van Europa.

’s Zomers grazen schapen op lager gelegen grasvelden, terwijl er bossen met eiken, populieren, essen en wilgen langs de oevers in de hogere gebieden groeien. Dit natuurpark heeft een rijk dierenleven. Zwijnen, herten, varkens, paarden, ooievaars, reigers en verschillende soorten roofvogels zoals de zeearend leven hier onder andere.

Het natuurpark van Papuk ligt in het gebergte van Slavonië. De hoogste bergtop in dit gebied is 954 meter. In het Papuk park zijn veel rivieren en beboste gebieden. Deze zijn met name begroeid met eiken en beuken. Op de zuidelijke kant van dit gebied bevinden zich wijnbergen bovenop de top van de Perivojem (725 meter). Bergbeklimmers kunnen de grootste bergen van Slavonië beklimmen.


Boek een vakantie naar Kroatië via een reisorganisatie

TUI heeft een zeer ruim aanbod in verschillende soorten reizen naar Kroatië. Lees meer…

Djoser, bijna 30 jaar dé specialist voor actieve rondreizen, wereldwijd. Lees meer…

Kroatië heeft een eeuwenoude cultuur en een overweldigende kustlijn. Topic Travel heeft de mooiste vakantiehuisjes voor je op een rij gezet. Lees meer…

Rondreizen, autovakantie, wandelen en fietsen in Istrië, Kvarner, Dalmatië en Dubrovnik. Lees meer…